Nominell rente

Ordet rente snakkes om i flere sammenhenger. Når du snakker om rente i relasjon til lån så er det ganske vanlig at man snakker om rente som nominell og effektiv rente. Dette hjelper kun med billig forbrukslån. Når du ser på rente som en kostnad med tanke på mva eller rente som en straff om det er skrevet i en kontrakt, så er det kun prosent av beløpet det er snakk om.

Nominell rente er renten som du må betale på et lån eller på noe annet beregnet ut i fra hvor mye lånebeløpet er. Grunnen til at man bruker dette begrepet nominell er fordi man da kan slippe å snakke om alle de andre kostandene som bankene gjerne vil ta med i lånet. Når du blir en kunde av en bank så blir du en kunde som har en potensiell inntekt for banken. Mange kunder er derfor fristet til å tjene mer penger på deg som kunde enn det de burde ha gjort.

Effektiv rente

I sammenheng med lån utrykker bankene kostnadene med lån i prosent. Den viktigste prosenten å holde styr på er den effektive renten. Det er den effektive renten som sier noe om hvor mye du må betale på ditt lån. Den effektive renten baker inn alle kostnader som du må betale i renten slik at du får et riktig bilde av hvor mye du må betale på ditt lån.